Autor slika teme: Igniel

Prijavi zloupotrebu

Pasmina Pasa Tornjaka

Objavi komentar

Tornjak Bosansko-hercegovački Hrvatski pastirski pas Podrijetlo. Njegovo ime dolazi od riječi tor što bi u prijevodu značilo ograđen prostor za ovce.


Pin On Psi

Tornjak je prije svega pas čuvar stada koji uvijek ima određenu dozu agresivnosti.

Pasmina pasa tornjaka. Zbog svoje visine i težine koju dostignu u odrasloj dobi tornjak spada u tzv. Planinski pas Standard br. Klub pomaže i na državnoj izložbi pasa u Banja Luci 2001.

Tornjak je kao autohtona pasmina. Kroničari su ovog psa registrirali prije deset stoljeća pod nazivom Kanis montanus - planinski pas a od davnina ga je naše domaće stanovništvo nazivalo Tornjak. 38-50 kg Tornjak Canis montanus pas planinac planinski je.

U gradskim sredinama umjesto stada čuvati će obitelj. Posebno ga raduje što je interes za uzgojem ove pasmine iz dana u dan sve veći. Tornjak ima smiren temperament.

Tornjak je miran i blag pas snažan i odan čuvar Radili smo DNK analizu i ustanovili da tornjak jeste bosanskohercegovačka autohtona rasa pasa s tim da smo radili poređenja jer smo imali grupu pasa iz Hrvatske i ustanovili da je genom pasa iz BiH je specifičan. Pinčeri i Šnauceri Molosi i švicarski pastirski psi Odsjek 2 Pododsjek 2. Težina tornjaka može biti i preko 50 kilograma.

Tipičan odrasli Tornjak vrlo je smiren miroljubiv na prvi pogled ravnodušna životinja ali kad to zahtijevaju situacije vrlo je budan čuvar. Kako nam javlja ponosni vlasnik Robert Filipović na svjetskoj izložbi je njegova uzgajivačnica Dalmatinski vrisak iz D. Dino Haračić uzgojem tornjaka bavi se od malih nogu.

Na farmi trenutno ima 12 tornjaka koji svoj životni prostor dijele sa kravama i belgijskim ovčarima. Studenog tornjaci su predstavljeni u jako velikom broju 86 prijavljenih tornjaka i sudac iz Danske gdin Jorgen Hindse koji je od strane FCI-ja određen da u subotu 26. Godine pod imenom Bosansko-hercegovački pastirski pas- tornjak.

Imam dva tornjaka jedan je čistokrvni i gotovo je potpuno bijel. O ustanovljavanju Jugoslavenskoga uvjetnog rodovnika JUR za bosansko-hercegovačkog pastirskog psa tornjaka i formiranje Komisije JKS za priznavanje ove pasmine pasa otpočeo je i službeni rad oko standardizacije tornjaka. Stećak koji prikazuje tornjaka postoji jedino u Bosni i Hercegovini i datira iz Srednjeg vijeka.

Možda da bi se razumjelo tornjaka treba krenuti od njegove namjene uvjeta i načina života koji su pomogli da postane ovo što je danas. Na posljednjem prošlogodišnjem zagrebačkom zimskom CACIB-u međunarodna izložba pasa svih pasmina održanom od 25. O interesu za tornjacima Dino kaže.

Na blogu se može naći dosta članaka koji daju mišljenje o knjigama i web stranicama sa video sadržajem o dresuri pasa. Ovi psi imaju debelu dvostruku dlaku. Mužjaci 50-65 kg ženke.

Tu skupinu pasa obilježavaju neke zajedničke karakteristike pa opet svaka pasmina specifična je na svoj način. Hroničari su ovog psa registrirali prije deset stoljeća pod nazivom Kanis montanus - planinski pas a od davnina ga je naše domaće stanovništvo nazivalo Tornjak. Tornjak je kao autohtona pasmina registrovan 9.

Na specijalkama tornjaka osim dr sci. Pokupja sudjelovala s dva hrvatska autohtona blaga tornjaka a natjecali su se i izlagači tornjaka iz drugih dijelova Hrvatske Češke i Njemačke. Savjeti i sadržaji koji nam olakšavaju odabir i držanje pasa mogu se naći na ovom blogu.

Tornjak je danas popularna pasmina. Dino je radi kao internacionalni sudija za II FCI skupinu pasa u koju spada i tornjak. U ovom skoro 12-godišnjem periodu osnovao je kinološko udruženje u Srebreniku registrovao uzgajivačnicu tornjaka Miral Castle organizovao niz izložbi pasa te položio ispit za kinološkog sudiju u kategoriji pasmina II FCI grupe sekcija 22.

Kroničari su ovog psa registrirali prije deset stoljeća pod nazivom Kanis montanus planinski pas a od davnina ga je naše domaće stanovništvo nazivalo Tornjak. Stoljeća a pasmina se zadržala sve do danas. Danas dodaje on ima 5 pasa 3 ženke i 2 mužjaka koji su potomci onih starih tornjaka koje su doveli sa planine Vlašić.

Smatra se da je čistokrvni uzgoj tornjaka počeo tek krajem 20. Giant pasmine pasa psi koji u odrasloj dobi teže preko 46 kilograma. Milivoja Uroševića ocjenjuju i dipl ing.

Godine na koju je prijavljen 61 pas. Bosanskohercegovačka autohtona pasmina pasa tornjak sa svojom dugom raskošnom dlakom i blagim temperamentom ne ostavlja ljude ravnodušnima. Uzgoj pasa nije jednostavan posao traži dosta odricanja a najviše novca i vremena.

Interes za uzgojem ove pasmine naslijedio je od svog oca a priča sa tornjakom odvela ga je u profesionalnom smjeru. Tornjaci su dugodlaki psi različitih boja no najčešće su bijele osnovne boje mogući su i tamni psi. Ova pasmina živi na području BiH koja je tu postojala hiljadu godina unazad o čemu svijedoči i pisani dokument.

U Banja Luci bila Prva državna izložba tornjaka na osnovu dogovora između klubova iz Banja Luke i Travnika. Uzgojem tornjaka se bavi od svog rođenja a prvo što je ugledao kako kaže su bili tornjaci. Ova pasmina živi na području BiH koja je tu postojala hiljadu godina unazad o čemu svijedoči i pisani dokument.

Karakter je jednak temperamentu. Karakteristike tornjaka su tipične karakteristikama planinskog psa. U svim dosadašnjim pisanim historijskim dokumentima spominje se tornjak kao pasmina pasa isključivo iz Bosne i Hercegovine.

Krenut ću od našeg hrvatsko-bosanskohercegovačkog tornjaka i mađarskog kuvasza pastirskih čuvarskih pasa. Bosanskohercegovačka autohtona pasmina pasa tornjak sa svojom dugom raskošnom dlakom i blagim temperamentom ne ostavlja ljude ravnodušnima. Ova pasmina je velika moćna i proporcionalna.

Kad sam prvi put počela viđati kuvasze u Mađarskoj mislila sam da je riječ o tornjacima. Niti jedan zapis o tornjaku mlađi od 10 godina nije nađen nigdje osim u Bosni i Hercegovini. Imaju jake kosti koje nisu teške i ne ometaju njihovu okretnost ili sposobnost kretanja.

Hrvatska Bosna i Hercegovina Osobine. Karlovac je dobio svjetskog prvaka i to na World Dog Showu koji je održan proteklog vikenda u Amsterdamu. Tornjak je kao autohtona pasmina registrovan 9.

Pasmina pasa kaže se kutyafajta dakle samo spojite te dvije riječi. Blog koji opisuje pripremu pasa za školovanje kroz socijalizaciju proces školovanja pasa odnosno pravilne tehnike dresure pasa. Nisu nervozni niti agresivni.

Treba napomenuti da je izložba održana 1999. Općenito su vrlo žilavi ne previše zahtjevni čvrsti psi. Službenom odlukom Jugoslavenskoga kinološkog saveza od 9.

Tornjak dolazi u različitim bojama poput crne sive žute smeđe i crvene ispod kojih je uvijek bijela podloga. 355 na 16052007 en fr Ime.


Tornjak Je Savrsen Pas Cuvar Ali Oprez Na Sto Treba Paziti 24sata


Tornjak Je Savrsen Pas Cuvar Ali Oprez Na Sto Treba Paziti 24sata


Zelite Nabaviti Tornjaka


Tornjak Pas Cuvar Slike I Karakteristike Tornjaka


Related Posts

Objavi komentar