Autor slika teme: Igniel

Prijavi zloupotrebu

Pasmina Pasa Tornjak

Objavi komentar

Ove pse lako možete prepoznati po njihovoj gustoj vunenoj dlaci koju su razvili kako bi zadržali toplinu na velikim visinama gdje je ova pasmina morala raditi. Potrebni su veliki napori u standardizaciji i potpunom priznanju pasmine ali prvi bitni pomaci su napravljeni u očuvanju ovoga psa.


Tornjak Kennel Vala Liburna

Godine pod imenom Bosanskohercegovački pastirski pas - tornjak a 2007.

Pasmina pasa tornjak. Niti jedan zapis o tornjaku mlađi od 10 godina nije nađen nigdje osim u Bosni i Hercegovini. To je pas koji je osvojio srca mnogih porodica. Tornjak je prilično velika pasmina koja je razvijena u planinskom dijelu Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Halil Sefer sa Gostilja na Vla. Kao bosansko-hercegovačko-hrvatska pasmina prvi put se. Gotovo izumrli potomci genetski homogenih autohtonih arhaičnih vrsta pastirskih pasa bili su temeljni stalež za rekreaciju pasmine Tornjak.

Možda nije najveći zaštitnik stoke ali je svakako jedan od najpouzdanijih. Od svih vrsta pasa u prethodnoj listi izdvojio sam top 10 a u narednom dijelu slijedi top 20 najboljih psa za mačke. Mužjaci 50-65 kg ženke.

Ovaj pas uvijek ima određenu dozu agresivnosti a u gradskim sredinama umjesto stada čuvat će obitelj. Bosanskohercegovačka autohtona pasmina pasa tornjak sa svojom dugom raskošnom dlakom i blagim temperamentom ne ostavlja ljude ravnodušnima. Bosanskohercegovačka autohtona pasmina pasa tornjak sa svojom dugom raskošnom dlakom i blagim temperamentom ne ostavlja ljude ravnodušnima.

Ranije je tornjak godinama kao još uvijek FCI nepriznata pasmina na izložbama po Hrvatskoj i BiH bio uvršten i izlagao se zajedno s drugim psima ovčarskih i pastirskih pasmina I 1 FCI grupe i to dugi niz godina - od početka 80-tih otkako je prvi puta jedan tornjak uopće izlagan na izložbi pasa. Pinčeri i Šnauceri Molosi i švicarski pastirski psi Odsjek 2 Pododsjek 2. Planinski pas Standard br.

Šetlandski Ovčar Shetland Sheepdog. Dobro funkcionišu uz ljude kao i u čoporu pasa. Je preimenovan u Bosanskohercegovački-hrvatski pastirski pas - tornjak.

Oko 55 kg mužjak. Tornjak u FCI pod rednim brojem 355 zvanično priznat pod nazivom bosanskohercegovački-hrvatski pastirski pas Tornjak je pasmina pastirskog psa koja živi na području BiH i HrvatskeTornjak je kao autohtona pasmina registrovan 9. To je planinski ovčarski pas koji je stoljećima služio u odbrani stada od vukova i medvjeda.

Tornjak je snažan skladan i čvrst ovčarski pas. S djecom se odlično slaže Tornjaci su na oprezu sa strancima osjeti se određena doza oštrine ali nikako agresivnosti. Godine pod imenom Bosanskohercegovački pastirski pas - tornjak a 2007.

To je planinski ovčarski pas koji je stoljećima služio čovjeku u odbrani stada od vukova i medvjeda javlja Anadolu Agency AA. Psi koji su spadali u tu prvotnu populaciju obitavali su na planinskim područjima Bosne i Hercegovine i Hrvatske i okolnim dolinama. Ime maskote je Tor.

Glava uši prednji dio nogu i šape odlakani su kraćom pravom i gustom dlakom dok vrat ima izraženu grivu. Tornjak je plemenit snažan skladan i čvrst pas skoro kvadratičan prijatnog izgleda koji mu daje višebojna ili dvobojna gusta i duga dlaka sa karakteristično nošenim kitnjastim repom. Danas dodaje on ima 5 pasa 3 ženke i 2 mužjaka koji su potomci onih starih tornjaka koje su doveli sa planine Vlašić.

Na Svjetskoj izložbi pasa koja se održava ovih dana u Leipzigu Njemačkoj tornjaci će se izlagati u nedjelju 12. 38-50 kg Tornjak Canis montanus pas planinac planinski je. Pretraži Tornjak Uzgajivačnice pasa Naša misija je pružiti obrazovanje trenutnim i potencijalnim vlasnicima pasa.

Za njega je tada otvoren jugoslovenski rodovnik. U gradskim sredinama umjesto stada čuvati će obitelj. Bosanskohercegovačka autohtona pasmina pasa tornjak sa svojom dugom raskošnom dlakom i blagim temperamentom ne ostavlja ljude ravnodušnima.

Je preimenovan u bosanskohercegovački-hrvatski pastirski pas - tornjak. Formirana je komisija od kinoloških sudaca sa zadatkom da uradi stručni dio poslova potrebnih za standardizaciju pasmine i njeno registriranje kod FCI kao nove autonomne pasmine pasa pod gore navedenim imenom. Tornjak je danas popularna pasmina zbog svoje upotrebljivosti.

U narodu je poznat uglavnom kao tornjak ili bosanski tornjak. Tornjak Bosansko-hercegovački Hrvatski pastirski pas Podrijetlo. Tulearski Pas Coton de Tulear.

Bostonski Terijer Boston Terrier. Formirana je komisija od kinoloških sudaca sa zadatkom da uradi stručni dio poslova potrebnih za standardizaciju pasmine i njeno registriranje kod FCI kao nove autonomne pasmine pasa pod gore navedenim imenom. Stećak koji prikazuje tornjaka postoji jedino u Bosni i Hercegovini i datira iz Srednjeg vijeka.

Tornjak se pokazao kao odličan član porodice koju voli poštuje i štiti. Lista top 20 pasmina pasa koje se najbolje slažu s mačkama. U svim dosadašnjim pisanim historijskim dokumentima spominje se tornjak kao pasmina pasa isključivo iz Bosne i Hercegovine.

Trup i zadnji dio nogu kao i rep odlakani. O interesu za tornjacima Dino kaže. Godine pod imenom Bosansko-hercegovački pastirski pas- tornjak.

Dobio je ime po svojoj izvornoj namjeni čuvanju stada po riječi tor što znači ograđeni prostor u kojem borave ovce na planinskoj ispaši. Tornjak je miran i blag pas snažan i odan čuvar Radili smo DNK analizu i ustanovili da tornjak jeste bosanskohercegovačka autohtona rasa pasa s tim da smo radili poređenja jer smo imali grupu pasa iz Hrvatske i ustanovili da je genom pasa iz BiH je specifičan. Tornjak je prije svega pas čuvar stada koji uvijek ima određenu dozu agresivnosti.

Za njega je tada otvoren jugoslovenski rodovnik. Gotovo izumrli potomci genetski homogenih autohtonih arhaičnih tipova ovčarskih pasa bili su temeljna populacija za obnovu pasmine tornjak. Bosanskohercegovačka autohtona pasmina pasa tornjak sa svojom dugom raskošnom dlakom i blagim temperamentom ne ostavlja ljude ravnodušnima.

Osnovna namjena je čuvanja stada. Tornjak je kao autohtona pasmina registrovan 9. 355 na 16052007 en fr Ime.

Glavni povijesni datumi su. To je planinski ovčarski pas koji je stoljećima služio čovjeku u odbrani stada od vukova i medvjeda. Godine pod imenom Bosansko-hercegovački pastirski pas- tornjak.

Mužjak od 65 do 70 cm. Tornjak je službeno priznata kao Hrvatska i bosanskohercegovačka pastirski pas. Tornjak je nakon više.

Psi koji su pripadali izvornom stadu rasuti su u planinskim područjima Bosne i Hercegovine i Hrvatske i okolnim dolinama. Gotovo izumrli potomci genetski homogenih autohtonih arhaičnih tipova ovčarskih pasa bili su temeljna populacija za obnovu pasmine tornjak. Hrvatska Bosna i Hercegovina Osobine.

Vladaju svojom teritorijom promjene uočavaju brzo i reaguju snažno. Inače naziv tornjak potiče od riječi tor što znači ograđen. Za kraj podsjetimo se da je upravo tornjak izabran kao službena maskota Europskog rukometnog prvenstva za muškarce koje će se početkom iduće godine održati u Hrvatskoj.

Oko 40 kg ženka. World Dog Finder vam omogućuje pronalazak stručnih savjeta vezanih uz pasmine njegu te vam donosi najnovije vijesti iz psećeg svijeta.


Tornjak Trong 2021 Bearded Collie Golden Retrievers Akita


Vala Liburna Tornjak Kennel Home Facebook


Pin On Psi


World Dog Show Milano 2015 Breed Tornjak Bosnia Youtube


Related Posts

Objavi komentar